Home | Yorkshire Terriër soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Yorkshire Terriër soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 8 minuten

De Yorkshire Terriër zelf komt niet in verschillende soorten voor, zoals bij sommige andere hondenrassen wel het geval is. Er zijn wel veel verschillende soorten Terriërs, waarvan de Yorkshire er dus ook eentje is. Er is een grote diversiteit aan Terriërs te vinden, die allemaal hun eigen fysieke kenmerken en karakter hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Yorkshire Terriër!

Veelvoorkomende kruisingen met de Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër komt natuurlijk veel voor in raszuivere vorm. Dit weerhoudt fokkers er echter niet van om het ras met andere hondensoorten te kruisen. We hebben een twintigtal veel voorkomende kruisingen met dit hondenras voor je op een rijtje gezet.

Een kruising met een Yorkie, zoals de hond ook vaak wordt genoemd, levert honden op die allemaal een eigen naam hebben meegekregen. Dit leidt tot de volgende kruisingen.

 • Yorkillon (Yorkshire Terriër X Papillon);
 • Torkie (Yorkshire Terriër X Toy Fox Terriër);
 • Havashire (Yorkshire Terriër X Havanezer);
 • Goldenshire (Yorkshire Terriër X Golden Retriever);
 • Chorkie (Yorkshire Terriër X Chihuahua);
 • Morkie (Yorkshire Terriër X Maltezer);
 • Yorkie Pin (Yorkshire Terriër X Dwergpinscher);
 • Snorkie (Yorkshire Terriër X Dwergschnauzer);
 • Corkie (Yorkshire Terriër X Cocker Spaniël);
 • Pughshire (Yorkshire Terriër X Pug);
 • Griffonshire (Yorkshire Terriër X Brussels Griffon);
 • Borkie (Yorkshire Terriër X Yorkshire Terriër);
 • Crustie (Yorkshire Terriër X Chinese Crested);
 • Dorkie (Yorkshire Terriër X Teckel);
 • Carkie (Yorkshire Terriër X Cairn Terriër);
 • Yoranian (Yorkshire Terriër X Pomeriaan);
 • Ratshire (Yorkshire Terriër X Rat Terriër);
 • Yorkipoo (Yorkshire Terriër X Poedel);
 • Yorkinees (Yorkshire Terriër X Pekinees);
 • Boston Yorkie (Yorkshire Terriër X Boston Terriër).

Welk ras overheerst, verschilt en geeft een verschillend resultaat

Over een aantal van deze kruisingen zullen we je wat meer vertellen zodat je beter weet wat voor soort hondje je in huis haalt. De kruisingen met een Yorkshire Terriër zijn niet al te grote hondjes waar je wel echt een leuke kameraad aan kunt hebben.

Afhankelijk van welk ras dominant is en welke karaktertrekken de overhand hebben, krijg je een hondje dat juist toch op de Yorkie lijkt of net wat meer naar het andere ras neigt als je naar de persoonlijkheid kijkt. Dit geldt uiteraard ook voor het uiterlijk van de kruising. Hoe deze eruit komt te zien, is vaak even afwachten en kan zelfs per nestje (en per hond in één nestje) al anders zijn.

Yorkillon (Yorkshire Terriër X Papillon)

Deze kruising is een klein, doch vrolijk hondje dat graag speelt en in het gezelschap van zijn baasje verblijft. Het hondje heeft zelf niet goed in dat gaten dat het maar klein is want het zal in geval van onraad altijd aanslaan en zijn baasje zeker ook beschermen.

De Yorkillon is een nieuwsgierig beestje dat het beste zo jong mogelijk leert wennen aan de aanwezigheid van mensen en andere dieren. Op die manier leert het hondje er zo goed mogelijk mee omgaan en blijft het sociaal.

Torkie (Yorkshire Terriër X Toy Fox Terriër)

Wanneer je een Yorkshire Terriër en een Toy Fox Terriër met elkaar kruist, levert dit als resultaat een Torkie op. Dit is een klein hondje, dat veel van knuffelen houdt maar ook veel energie heeft. Veel spelen en rennen is daarom zeker aan te raden met deze hond.

De Torkie houdt ook van op schoot liggen maar wisselt dit graag af met leuke spelletjes. De kruising is een lieve gezelschapshond die met iedereen goed om kan gaan maar zich wel vaak aan één persoon binnen het huishouden het meeste hecht. Heb je een Torkie als enige dier in huis? Dan wil deze zich nog wel eens wat bezitterig gedragen over zijn eigen spulletjes.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Yorkshire Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Havashire (Yorkshire Terriër X Havanezer)

Een kruising tussen een Yorkshire Terriër en een Havanezer levert een klein hondje op dat de naam Havashire heeft meegekregen. Omdat beide ouderrassen kleine honden zijn, zal het resultaat ook een zogenaamd speelgoedhondje zijn, wanneer je naar het postuur kijkt.

De kruising is een levendig dier dat veel van bewegen houdt en zeker lenig te noemen is. Deze kruising hecht zich erg aan zijn mensen en is niet graag lang alleen. De hond staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Teveel aandacht is eigenlijk niet mogelijk.

Goldenshire (Yorkshire Terriër X Golden Retriever)

De meeste rassen waar een Yorkshire Terriër mee wordt gekruist, zijn nagenoeg van dezelfde grootte. Er wordt echter ook gekozen voor kruisen met een Golden Retriever. Dit heeft tot gevolg dat de kruising veel groter is dan aan raszuivere Yorkie maar veel kleiner dan een Golden Retriever.

Het resultaat is een kleine tot middelgrote hond die aanhankelijk, lief en bijzonder vriendelijk is. De kruising kan wel wat achterdochtig zijn tegenover vreemden maar went snel, speelt graag en kan goed met kinderen omgaan. Deze kruising heeft eindeloos veel geduld en vindt uitdagingen leuk zodat spelen altijd een succes is.

Chorkie (Yorkshire Terriër X Chihuahua)

Wanneer een Yorkshire Terriër met een Chihuahua wordt gekruist, zal het resultaat een bijzonder klein hondje zijn maar dat zal je zeker niet verbazen. Het is een hondje dat zich goed laat horen als het ook maar denkt dat er gevaar dreigt en zijn baasje zeker waarschuwt als er wat aan de hand is.

Het is een energiek hondje dat niet alleen maar op schoot wil liggen, maar ook graag speelt en rent. Begin je in een vroeg stadium met het trainen van deze kruising? Dan kan het een bijzonder sociaal huisgenootje worden.

Morkie (Yorkshire Terriër X Maltezer)

Een ander klein hondenras waarmee de Yorkshire Terriër wordt gekruist is de Maltezer. Ook deze kruising is een klein hondje maar het zal alles voor zijn baasje doen. Deze kruising tussen twee kleine rassen is een lieve en aanhankelijke schoothond die steeds maar bij je in de buurt wil zijn.

De hond is bijzonder gesteld op zijn baasje en zal dat zeker laten blijken. Alleen maar slapen en knuffelen is niet zo spannend dus een keertje lekker bewegen en spelen hoort er ook bij.

Yorkie Pin (Yorkshire Terriër X Dwergpinscher)

De kruising tussen deze twee hondenrassen levert een piepklein hondje op. Het is een vriendelijk en zachtaardig hondje dat goed met kinderen kan omgaan. Het diertje speelt graag zodat het een leuk kameraadje is maar kan op zijn tijd zeker ook ondeugend uit de hoek komen. Het is een nieuwsgierig hondje dat zelf niet zo goed weet hoe klein het is dus dat kan het beestje nog wel eens in de problemen brengen.

Snorkie (Yorkshire Terriër X Dwergschnauzer)

Deze kruising levert wederom een klein hondje op dat graag bij mensen is. De kruising is makkelijk te trainen en wil graag alles voor zijn mensen doen. Het is een prima gezinshondje dat ook goed met kinderen om kan gaan. Het is een speelse hond die graag rent en plezier maakt.

De kruising beschikt over veel energie dus het is belangrijk dat je veel met je huisdier bezig bent zodat de hond zich niet gaat vervelen. Het hondje houdt er niet van alleen te zijn maar wil liever samen spelen of lekker bij je op schoot zitten. Als het beestje zich verveelt, kan dit leiden tot ongewenst gedrag zoals veel blaffen of slopen.

Corkie (Yorkshire Terriër X Cocker Spaniël)

Deze kruising is een middelgrote hond, die vaak wat van beide rassen weg heeft. Omdat de Cocker Spaniël nu eenmaal groter is dan een Yorkie, zal het resultaat ook wat groter uitvallen dan een raszuivere Yorkshire Terriër. Het is een hond met veel energie die van veel bewegen houdt.

Het is een vrolijke en loyale hond, die goed en gemakkelijk getraind kan worden. Het is zeker een geschikte kruising voor mensen die nog niet eerder een hond gehad hebben en de Corkie kan ook goed met kinderen omgaan. Prima gezinshond dus die een echt maatje kan worden.

Pughshire (Yorkshire Terriër X Pug)

Een Pug is een mopshond met een vrij platte snuit. Deze wil nog wel eens tot problemen met de ademhaling hebben. Door dit ras te kruisen met een Yorkshire Terriër wordt de snuit minder plat en hebben ze minder last van deze problemen, die doorgaans optreden met warm weer. Deze kruising is een zachtmoedige, lieve en sociale hond die graag met mensen knuffelt en graag in het gezelschap van zijn baasje verkeert.

Het is een vrolijke hond die goed met kinderen kan omgaan maar niet graag lang alleen blijft. Kies deze kruising dan ook alleen als je voldoende tijd hebt om ermee bezig te zijn en doe spelletjes met de hond, ga ermee wandelen en zorg dat hij zijn energie goed kwijt kan.

Griffonshire (Yorkshire Terriër X Brussels Griffon)

De kruising is klein van postuur maar erg loyaal naar zijn baasje. Het is een lieve en vrolijke hond die je op de voet volgt en graag in het gezelschap van zijn mensen vertoeft.

Het is een lief hondje dat zeker van de nodige beweging en spelen houdt, maar ook op zijn tijd als echt schoothondje fungeert. Het is geen geschikte hond voor gezinnen met kleine kinderen omdat het een vrij fragiel hondje is waarmee niet te ruw moet worden omgesprongen.

Karakter Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is geen grote hond als je naar het postuur van het beestje kijkt maar het is wel echt een hond en nog eentje met voldoende pit ook.

Het is een blije, levendige en speelse hond die voor geen gat te vangen is en intelligent genoeg is om zelfs de meest ingewikkelde klusjes en opdrachten tot een goed einde te brengen. Kortom, een klein hondje met een groots karakter.

Intelligent, zelfstandig en vasthoudend hondje

De Yorkshire Terriër is een hondje dat graag dingen tot een goed einde brengt en zeker niet opgeeft als het ergens mee bezig is. Doordat het hondje goed is in het oplossen van problemen, zal hij niet snel opgeven. Daarnaast is het hondje erg vasthoudend indien het ergens mee bezig is.

Door de intelligentie in combinatie met de vasthoudendheid en zelfstandigheid die dit ras sieren, is het hondje slim genoeg om moeilijke puzzels te maken en kan het veel uitdagingen, zeker ook geestelijk, goed aanpakken.

Zelfstandig, soms eigenwijs maar zeker een hondje dat snel leert

Een Yorkshire Terriër is een lieve en aanhankelijke hond die graag bij zijn mensen is. Op zijn tijd is de hond zeker wel een knuffelaar maar soms wil hij ook graag actief bezig zijn. Bij voorkeur natuurlijk samen met zijn baas.

De Yorkie kan wel in een gezin geplaatst worden, maar wil nog wel eens een voorkeur tonen voor een bepaald persoon, dus in een eenpersoonshuishouden past de hond ook prima. De hond wordt wel eens beschouwd als koppig maar kan vooral lekker eigenwijs uit de hoek komen.

Mede doordat het ras intelligent en vrij zelfstandig is, wordt dit nog wel eens gezien als een nadeel maar het betekent ook dat je hondje veel initiatief toont en snel te socialiseren is omdat het veel dingen rap oppikt.

Begin zo snel mogelijk met de socialisatie

Bij een Yorkshire Terriër is het erg belangrijk dat het hondje goed gesocialiseerd wordt. Het is van nature geen vervelend of agressief hondje maar het kan wel ongewenst gedrag zoals veel blaffen vertonen dus het is zaak dat je goed aanleert dat dit niet mag.

Een keertje blaffen of waaks zijn als er onraad is, is natuurlijk niks mis mee maar het moet niet de spuigaten uitlopen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je Yorkshire Terriër te beginnen, zodat hij zo snel mogelijk dingen oppikt.

Leer je Yorkshire Terriër goed omgaan met mens en dier

Het is uitermate belangrijk om met het hondje op training te gaan zodat deze goed leert omgaan met mensen en zeker ook met andere honden. De hond moet echt leren hoe om te gaan met andere honden en dieren en zichzelf daarbij niet overschatten.

Het is natuurlijk maar een klein hondje maar dat deert de Yorkshire Terriër niet want de hond gaat overal redelijk onverschrokken op af en het formaat van de andere hond maakt daarbij niet uit. Het ras kan goed als gezinshond, ook met wat oudere kinderen, maar dient daarvoor wel goed gesocialiseerd te worden en de kans te krijgen te wennen aan de thuissituatie.

Zorg altijd voor voldoende beweging

De Yorkshire Terriër is natuurlijk maar een klein hondje dus als je niet zo’n groot huis hebt of bijvoorbeeld op een appartementje woont, kan dat prima. Je dient er dan wel altijd voor te zorgen dat je hondje nog voldoende beweging krijgt.

Heb je wel een tuin en aardig wat ruimte in huis? Dan kan de hond daar al veel van zijn tomeloze energie kwijt en zijn enorm lange wandelingen niet meer nodig. Wandelen moet natuurlijk wel op zijn tijd voor de nodige ontspanning en om een plasje en poepje te doen maar overdrijf daar niet in. Zeker voor een Yorkshire pup zijn te lange wandelingen niet goed omdat het beestje nog volop in de groei is.

Een Yorkie staat erom bekend dat zindelijk worden niet altijd even eenvoudig noch snel gaat. Belangrijk is dat je volhoudt en de hond beloont als deze het goed doet. Het beestje is slim genoeg om dat te snappen en zal zo sneller zindelijk worden.

Veel aandacht nodig

We zeiden het al: een Yorkshire is een klein hondje met een groots karakter. Onderschat het beestje zeker niet want hij is slim genoeg om bepaalde dingen die niet gewenst zijn juist toch te doen. Het beestje is zelfverzekerd genoeg om van alles te ondernemen en zal daarbij niet snel bang worden.

Zijn omvang kent hij duidelijk niet en er zit zat pit in om zich soms zelfs als een grote hond te gedragen. Goed en op tijd socialiseren, de hond vriendelijk behandelen en ervoor zorgen dat deze voldoende aandacht, beweging en uitdaging krijgt, zijn belangrijk bij het ras. Heel de dag lui op de bank liggen is echt niks voor de Yorkshire Terriër.

Leer alles over jouw lieve Yorkshire Terriër

Wil je álles leren over jouw Yorkshire Terriër? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Consequente en positieve opvoeding

Zorg voor voldoende uitdaging, doe spelletjes met je hond en varieer daar zoveel mogelijk in zodat deze niet gaan vervelen. De hond is dermate intelligent dat hij een spelletje snel door zal hebben en dan andere dingen gaat doen.

Hij is zeer behendig, ook als het om beweging gaat en gehoorzaamt prima zolang je als baasje consequent bent in de opvoeding en training en veel positieve aandacht geeft. Met je hond een hondenparcours doen zal de Yorkie ook erg leuk vinden.

Leer de hond reeds als pup zoveel mogelijk aan

De hond is niet zo graag lang alleen en houdt erg van aandacht. Een Yorkie opvoeden is niet eens zo ingewikkeld maar zorg ervoor dat de hond zich gewaardeerd en geliefd voelt. De hond heeft een vrij langharige vacht die de nodige verzorging moet krijgen.

Wen je hondje daar ook van jongs af aan al aan zodat hij niet tegenstribbelt als je hem op latere leeftijd borstelt. Dit is tevens een manier van aandacht die je kunt gebruiken om de vacht te verzorgen er ervoor te zorgen dat je hondje zich geliefd voelt. Op die manier heb je er een geweldig, kleine kameraad voor het leven aan.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

 • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!