Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Yorkshire Terriër

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Yorkshire Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je ervoor kiest een Yorkshire Terriër in huis te halen, dan kun je er op rekenen dat je aardig wat jaartjes van het dier kunt genieten. De meeste kleinere hondenrassen behalen een flinke leeftijd dus dat geldt ook voor de Yorkshire Terriër.

Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je goed voor je huisdier zorgt en dat het dit aan niets ontbreekt. We hebben even de belangrijkste punten voor een gezonde Yorkshire Terriër op een rij gezet zodat je weet waarop je moet letten om je kameraadje gezond en blij oud te laten worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Hoe oud wordt een Yorkshire Terriër gemiddeld?

Een Yorkshire Terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud dus dat is een aardig respectabele leeftijd voor een hond. De levensverwachting is voor alle hondjes van dit ras nagenoeg hetzelfde.

Zowel de ‘gewone’ Yorkshire Terriër, de Biewer als de Teacup Yorkshire Terriër kunnen allemaal deze leeftijd behalen. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed voor het dier zorgt en dat deze goed voer, beweging, ontspanning en aandacht krijgt. Ga bij klachten ook altijd tijdig naar de dierenarts.

Voorkomende aandoeningen en ziektes bij de Yorkshire Terriër

Zoals bij alle hondenrassen het geval is, komen er bij de Yorkshire Terriër bepaalde aandoeningen voor waar de hond extra gevoelig voor is. Het is sowieso belangrijk dat je er als baasje van een dergelijke hond rekening mee houdt dat het dier klein van formaat is.

Dit betekent dat het dier wat brozere botten kan hebben en dat het lichaam vooral niet overbelast moet worden. De hond kan aardig wat hebben en kan lange wandelingen maken maar daarin moet natuurlijk nooit overdreven worden.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Yorkshire Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Trachea collaps

Een aandoening die nog al eens voorkomt bij de Yorkshire Terriër en bij andere kleine hondjes, is trachea collaps. In dat geval klappen de ringen die de luchtpijp normaliter open houden, dicht. Dit veroorzaakt dat het hondje gaat hoesten en het benauwd krijgt.

Deze aandoening komt in diverse stadia voor. Soms is medicatie voldoende om de hond gezond te houden maar in ernstige gevallen moet het dier ervoor geopereerd worden. Omdat het een klein hondje is, is de luchtpijp niet groot en vrij smal en is het dier ook sneller benauwd.

Gingivitis of tandvleesontsteking

Dit is een kwaal die bij veel honden voorkomt maar de Yorkshire Terriër is er extra gevoelig voor. Tandsteen en tandplak vormen de oorzaak van deze aandoening. Wanneer deze niet tijdig behandeld wordt, kan het ertoe leiden dat de tanden uitvallen of het dier een infectie krijgt waarvan het heel ziek wordt.

Gingivitis kun je voorkomen door de tandplak en tandsteen bij de dierenarts te laten verwijderen. Geef je hondje daarnaast harde brokken en af en toe een speciaal bot om de tanden te reinigen en zo plak te voorkomen.

Levershunt

Een andere aandoening waarmee Yorkshire Terriërs nog wel eens te maken krijgen is een zogenaamde levershunt. Hierbij gaan de voedingsstoffen die door het lichaam worden opgenomen niet via de lever naar de rest van het lijf. Deze gaan rechtstreeks via een shunt naar het lichaam zonder daarbij de lever aan te doen.

Hierdoor worden de gifstoffen er niet uitgehaald en kan je hondje heel erg ziek worden. Vaak is de hond erg loom, geeft over en toont weinig interesse in dingen of is inactief. Het is zaak dan zo snel mogelijk met je huisdier naar de dierenarts te gaan.

Fragiel hondje dat niet zo goed bij kleine kinderen kan

Er zijn nog meer aandoeningen en ziektes die met name bij kleine hondenrassen voorkomen. Met name als je een Teacup hebt, is het belangrijk er rekening mee te houden dat het geen hondjes zijn waarmee als een stuk speelgoed kan worden omgegaan.

De beestjes zijn daar te kwetsbaar en fragiel voor dus je houdt deze beter niet bij kleine kinderen. Klein wil niet zeggen dat het diertje niet oud kan worden maar er zitten wel wat nadelen aan vast zoals bijvoorbeeld een kleine blaas waardoor het beestje vaak moet plassen om ongelukjes te voorkomen.

Kies altijd voor een erkende en betrouwbare fokker

Als je een Yorkshire Terriër wilt aanschaffen, ga dan altijd naar een goede fokker. Kies er bij voorkeur eentje uit die is aangesloten bij een rasvereniging. Deze mensen fokken volgens de strenge regels van de vereniging en zorgen ervoor dat ze een gezond nestje krijgen

De gezondheid van zowel de pups als de moederhond heeft bij een erkende fokker altijd prioriteit. De kans dat jij een gezond hondje mee naar huis krijgt, is dan ook het grootst.

Leer alles over hoe je jouw Yorkshire Terriër gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Yorkshire Terriër zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kies voor goed en voedzaam voer

Een ander bijzonder belangrijk punt waarmee je als baasje rekening moet houden is dat je de hond goed voer geeft. Harde brokken zijn belangrijk en voedzaam en bij de Yorkshire Terriër is het zaak dat je het eten over meerdere maaltijden per dag verdeeld.

Zo krijgt je hondje toch voldoende voedingsstoffen binnen maar nooit teveel ineens. Kies altijd voor goed voer dat speciaal geschikt is voor kleine rassen en dat je huisdier makkelijk kan kauwen en verteren.

Houd je hond gezond

De Yorkshire Terriër is maar een kleine doch zeer actieve hond. Het dier houdt erg van actief bezig zijn, bij voorkeur samen met zijn mensen, dus zorg ervoor dat het hondje veel beweging (passend bij zijn grootte en uithoudingsvermogen) krijgt.

Dit voorkomt dat je huisdier te dik wordt maar ook dat het zich gaat vervelen. De Yorkshire Terriër is een intelligent hondje dat graag uitdagingen zoals puzzels, spelletjes en een parcours doet dus zorg voor een groot een gevarieerd aanbod.

Ga regelmatig met je hond naar de dierenarts

Regelmatig met je Yorkshire Terriër een bezoek aan de dierenarts brengen is zeker aan te raden, ook als je dier niet ziek is. Zo wordt het goed gecontroleerd en kan de dierenarts bekijken of je huisdier gezond is.

Als je vermoedt dat je hond wat mankeert, maak dan altijd zo snel mogelijk een afspraak. Zo houd je je huisdier het beste gezond en kunnen jullie lang van elkaars gezelschap genieten!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!