Home | Klein maar fijn: alles over de mini Yorkshire Terriër

Klein maar fijn: alles over de mini Yorkshire Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Yorkshire Terriër is geen al te grote hond. Nu is er echter ook nog een versie van dit ras te vinden die nog kleiner is dan de gemiddelde Yorkshire Terriër. Het betreft de zogenaamde Teacup Yorkshire Terriër.

Dit is echt een mini versie van de Yorkshire Terriër die zo klein is, dat het dier nagenoeg in een theekopje past.

Er zijn meer hondenrassen waarbij zulke kleine exemplaren gefokt worden. Daar waar een normale Yorkshire Terriër al niet groot is, zal de geringe grootte van de Teacup Yorkshire Terriër je zeker verbazen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Formaat van de Yorkshire Terriër mini

De Teacup Yorkshire Terriër wordt als kleine versie van dit ras gefokt. Het hondje is zo klein dat het zelfs in de palm van je hand past. De gemiddelde Teacup Yorkshire Terriër weegt tussen de 900 gram en 1,5 kilo maar er zijn natuurlijk uitzonderingen te vinden.

De gemiddeld schofthoogte van het beestje bedraagt zo’n 15 tot 18 centimeter dus het is echt een heel klein hondje te noemen. De Teacup Yorkshire Terriër ziet er verder hetzelfde uit als zijn grotere broer of zus maar is gewoon net een maatje kleiner.

Voorkomende gezondheidsproblemen bij de Yorkshire Terriër mini

De Teacup Yorkshire Terriër heeft door de geringe grootte wel te maken met speciale klachten en gezondheidsproblemen die juist daardoor worden veroorzaakt. Het piepkleine hondje is bijvoorbeeld extra gevoelig voor problemen aan de lever waardoor het dier zich constant zwak kan voelen.

Daarnaast kunnen problemen optreden zoals flauwvallen of onrustig zijn, omdat de voeding van het dier niet goed passend is of dat het te veel krijgt. Het is nu eenmaal maar een heel klein hondje dat wel voeding nodig heeft maar waarbij je als baasje heel goed moet opletten dat je niet te veel geeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Yorkshire Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hart- en luchtwegproblemen

De kleine Yorkshire Terriër heeft dezelfde levensverwachting als de grotere versie van het ras en wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Er zijn zeker oudere hondjes van het ras te vinden. Het is belangrijk dat het hondje zo min mogelijk stress heeft en goed getraind wordt als puppy.

Hiermee kunnen namelijk hartproblemen voorkomen worden. Omdat de luchtpijp van de Teacup Yorkshire Terriër vrij smal is, kan het hondje extra gevoelig zijn voor sterke luchtjes en komen ook wel eens luchtwegproblemen voor.

Kleine blaas en gebitsproblemen

Tenslotte brengt de geringe grootte van het dier met zich mee dat het slechts een kleine blaas heeft. Dit betekent dat het hondje veel zal moeten plassen omdat het niet veel kan opslaan in het kleine lijfje.

Ook gebitsproblemen kunnen zich voordoen bij de hond maar dat is bij veel andere hondenrassen ook het geval. Verzorg de tanden van je huisdier goed door ze regelmatig te reinigen.

Geen hondje voor bij kleine kinderen

Het is zeker niet zo dat de kleine hond heel veel andere problemen vertoont dan de grotere versie van het ras. Het is alleen belangrijk dat je er als baasje rekening mee houdt dat het een fragiel beestje is. De botjes zijn wel goed ontwikkeld maar breken natuurlijk wel snel.

Kleine kinderen zijn niet zo geschikt voor bij het hondje want zij zullen dit snel als een speelgoedhondje zien en er teveel mee sjouwen of het beestje teveel belasten. Juist stress is slecht voor het dier en kan tot de nodige problemen leiden.

Leer alles over jouw lieve Yorkshire Terriër

Wil je álles leren over jouw Yorkshire Terriër? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Geef je Yorkshire Terriër mini de juiste voeding

Als je ervoor kiest een mini Yorkshire Terriër in huis te halen, is het heel erg belangrijk dat je het dier de juiste voeding geeft.

Goed voer en met regelmaat geven is het belangrijkste bij een mini Yorkshire Terriër. Je kunt er het beste een vast schema voor aanhouden. Gebruik hiervoor het volgende als leidraad.

Voeding voor de puppy

Wanneer je mini Yorkshire Terriër nog jonger dan drie maanden is, is het belangrijk dat je het dier niet teveel voert. Zorg ervoor dat je je hondje kleine porties geeft, netjes verdeeld over de dag. Zo blijft ook de suikerspiegel van de hond op de juiste hoogte. Wanneer je hondje tussen de drie maanden en één jaar oud is, is het belangrijk dat je je viervoetertje minimaal vier keer per dag voert.

Dit is om het goed te kunnen verdelen over de dag waardoor je hondje toch voldoende binnen krijgt maar niet alles in één keer. De Teacup Yorkshire Terriër is net als zijn grotere verwant zeer energiek, speels en actief en dient dus voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om veel te kunnen ondernemen.

Zorg voor voer met voldoende proteïne dat makkelijk te behappen is voor het kleine dier.

Voeding voor de volwassen hond

Wanneer je mini Yorkshire Terriër de leeftijd van een jaar bereikt heeft, zal het diertje niet veel meer groeien. Je kunt er dan als baasje voor kiezen de hond driemaal daags te voeren maar als het ritme dat het dier gewend is beter bevalt, mag vier keer natuurlijk ook. Drie maaltijden en een snackmoment zijn dan ook prima.

Als je het zelf moeilijk vindt de juiste voeding voor je hondje te kopen, informeer dan bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak wat geschikt is voor een mini Yorkshire Terriër.

Karakter en verzorging van de mini Yorkshire Terriër

Het is niks vreemds dat je als toekomstig baasje voor een klein hondje valt. De mini Yorkshire Terriër is nu eenmaal een schattig hondje om te zien en als puppy zijn ze enorm vertederend met hun ronde kopje, grote donkere ogen en kleine lijfje. Vergis je echter niet in de hond want het blijft geen pup, ook als is het dier heel zijn leven klein qua postuur.

De Teacup Yorkshire Terriër is een pittig hondje met een eigen willetje dat graag speelt en actief bezig is. Het is daarbij wel belangrijk rekening te houden met het kleine formaat.

De hond dient zo jong mogelijk gesocialiseerd en getraind te worden zodat je een lieve en sociale hond in huis hebt, die erg aan zijn mensen hecht. Ook de kleine Yorkshire Terriër heeft lang haar dus vachtverzorging is dagelijks nodig.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!