Home | Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Yorkshire Terriër

Grootte en gewicht: wat is de schofthoogte van een Yorkshire Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je voor een Yorkshire Terriër kiest, weet je zeker dat je een kleine hond in huis haalt. Het dier heeft bepaald geen flink postuur en kan zeker tot de categorie kleine hondjes gerekend worden. Als je voor een Yorkshire Terriër met een normale grootte kiest, is het een klein dier maar een Teacup Yorkshire Terriër is helemaal klein.

Dit hondje past zelfs in je handpalm. Wil je meer weten over de grootte, het gewicht en wat dit betekent voor het dier? Lees dan eerst de volgende tekst goed door voordat je een Yorkshire Terriër in huis haalt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Formaat van de volwassen Yorkshire Terriër

Als je een Yorkshire Terriër puppy aanschaft, mag je deze reeds rond de tien weken in huis halen. Het is dan natuurlijk nog maar een klein pluizig bolletje dat in je hand past. Het hondje groeit wel snel en zal rond de leeftijd van een jaar zijn volledige grootte bereikt hebben.

Dit betekent in het geval van een Yorkshire Terriër dat de gemiddelde schofthoogte tussen de 23 en 25 centimeter ligt. Er is nauwelijks verschil te ontdekken tussen een reutje en een teefje van dit ras als het om de grootte gaat.

De Biewer Yorkshire Terriër is even groot. Voor de Teacup Yorkshire Terriër geldt dat deze een gemiddelde schofthoogte tussen de 15 en 18 centimeter heeft dus dat is beduidend kleiner.

Gewicht van de Yorkshire Terriër

Bij een niet al te groot postuur hoort een niet al te groot gewicht. Een Yorkshire Terriër weegt gemiddeld rond de drie kilo maar ook echt niet meer. Er zijn zeker ook hondjes van dit ras te vinden die minder wegen.

De Teacup Yorkshire Terriër weegt veel minder: doorgaans is dit tussen de 900 en 1500 gram dus dat is nog minder dan de helft van zijn grotere broer. Omdat het een klein hondje betreft, is het belangrijk dat het voer krijgt dat bij zijn formaat past en dat makkelijk te kauwen is.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Yorkshire Terriër (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond die voldoende beweging en uitdaging nodig heeft

De Yorkshire Terriër is een kleine hond die zeker wel op schoot wil liggen, geaaid wil worden en graag in het gezelschap van zijn baasje is. Daarnaast is het een hondje met veel energie die het dier wel kwijt moet kunnen. Het hondje is graag actief bezig, bij voorkeur samen met zijn mensen, dus lange wandelingen maken is een goed idee.

Hiermee voorkom je dat je Yorkshire Terriër zich gaat vervelen maar ook dat het dier te dik wordt. Voldoende beweging en goede voeding houden het gewicht van het dier netjes op peil. Bied daarom altijd voldoende beweging en uitdaging aan je Yorkshire Terriër aan, passend bij de leeftijd en het postuur van het dier.

Consequente doch zachte opvoeding vereist

De Yorkshire Terriër is een gevoelige hond. Om de hond een goede socialisatie en opvoeding te geven, is het belangrijk dat je dit als baasje altijd met zachte hand doet. De hond straffen als deze iets niet goed doet of er lelijk tegen doen, heeft eerder een averechts effect dus het is zaak dit te vermijden.

Begin altijd zo jong mogelijk met het trainen van je Yorkshire Terriër puppy. Op die manier leert je hond het snelste wat belangrijk is en gehoorzaamt je huisdier ook goed als het eenmaal volwassen is. Beloon de hond als deze het goed doet en zorg ervoor dat je altijd consequent en duidelijk bent als baasje.

Dit voorkomt dat de intelligente hond de baas gaat spelen en de rollen omgedraaid worden. Hoewel het maar een klein hondje is, heeft het wel degelijk een goede training nodig en mag je daar als baasje niet in verslappen.

Pas de beweging aan de leeftijd van de hond aan

Omdat de Yorkshire Terriër maar een kleine hond is, is het belangrijk dat je de beweging die het dier krijgt, daarop aanpast. Nu betekent dit kleine postuur bij het ras bepaald niet dat het hondje maar een paar meter kan lopen of voldoende heeft aan vijf minuutjes per dag wandelen.

Het hondje heeft veel energie en kan voor zo’n klein ding best lange wandelingen maken, houdt van rennen en spelen en is bijzonder behendig op parcoursen. Zorg er als baasje voor dat je de beweging die je viervoeter krijgt altijd voorzichtig opbouwt. Zeker wanneer je pup nog in de groei is, zijn de spieren en het lichaam kwetsbaarder en dien je dit niet te overbelasten.

Leer alles over de kenmerken van jouw Yorkshire Terriër

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Yorkshire Terriër? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Pas de uitdaging aan de leeftijd van de hond aan

De Yorkshire Terriër is een intelligent dier. Het beestje is dol op spelletjes, kan puzzels oplossen als de beste en houdt daarom veel van uitdagingen. Omdat een kleine pup in zijn jonge leventje veel indrukken krijgt om te verwerken, is het belangrijk je hond de kans te geven dit op zijn eigen tempo te doen.

Zorg ervoor dat je hond voldoende uitdaging krijgt zodat het dier zich niet gaat vervelen maar bouw ook dit langzaam op. Zo wordt het dier geestelijk niet overbelast en kan het alles op zijn manier en tempo verwerken. Naarmate het hondje ouder wordt, kan het meer aan en is het belangrijk dat je veel variatie in de uitdagingen aanbrengt.

Houd er rekening mee dat het een kleine hond is

Een belangrijk iets waar je als baasje van een Yorkshire Terriër altijd rekening mee moet houden, is dat het een klein hondje is met een groot karakter. Het dier is levendig, barst van de energie en heeft een eigen willetje. Denk er altijd aan dat het hondje zichzelf wel eens in ongemakkelijke situaties kan draaien doordat het zich niet bewust is van zijn eigen grootte.

Het dier gaat ook tekeer tegen veel grotere honden maar ziet niet in dat het zelf veel kleiner is. Daar dien je het als baasje tegen te beschermen. Denk ook bij fysieke uitdagingen aan het formaat van je viervoeter.

Een parcours lopen is niks mis mee maar pas de hindernissen wel aan de maat van de hond aan. Een goede training loont zeker en je krijgt er als baasje een lieve en gehoorzame huisgenoot voor terug.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!