Home | Yorkshire Terriër karakter: dit kan je verwachten

Yorkshire Terriër karakter: dit kan je verwachten

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Yorkshire Terriër is geen grote hond als je naar het postuur van het beestje kijkt maar het is wel echt een hond en nog eentje met voldoende pit ook.

Het is een blije, levendige en speelse hond die voor geen gat te vangen is en intelligent genoeg is om zelfs de meest ingewikkelde klusjes en opdrachten tot een goed einde te brengen. Kortom, een klein hondje met een groots karakter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Intelligent, zelfstandig en vasthoudend hondje

De Yorkshire Terriër is een hondje dat graag dingen tot een goed einde brengt en zeker niet opgeeft als het ergens mee bezig is. Doordat het hondje goed is in het oplossen van problemen, zal hij niet snel opgeven. Daarnaast is het hondje erg vasthoudend indien het ergens mee bezig is.

Door de intelligentie in combinatie met de vasthoudendheid en zelfstandigheid die dit ras sieren, is het hondje slim genoeg om moeilijke puzzels te maken en kan het veel uitdagingen, zeker ook geestelijk, goed aanpakken.

Zelfstandig, soms eigenwijs maar zeker een hondje dat snel leert

Een Yorkshire Terriër is een lieve en aanhankelijke hond die graag bij zijn mensen is.

Op zijn tijd is de hond zeker wel een knuffelaar maar soms wil hij ook graag actief bezig zijn. Bij voorkeur natuurlijk samen met zijn baas. De Yorkie kan wel in een gezin geplaatst worden, maar wil nog wel eens een voorkeur tonen voor een bepaald persoon, dus in een eenpersoonshuishouden past de hond ook prima. De hond wordt wel eens beschouwd als koppig maar kan vooral lekker eigenwijs uit de hoek komen.

Mede doordat het ras intelligent en vrij zelfstandig is, wordt dit nog wel eens gezien als een nadeel maar het betekent ook dat je hondje veel initiatief toont en snel te socialiseren is omdat het veel dingen rap oppikt.

Begin zo snel mogelijk met de socialisatie

Bij een Yorkshire Terriër is het erg belangrijk dat het hondje goed gesocialiseerd wordt. Het is van nature geen vervelend of agressief hondje maar het kan wel ongewenst gedrag zoals veel blaffen vertonen dus het is zaak dat je goed aanleert dat dit niet mag.

Een keertje blaffen of waaks zijn als er onraad is, is natuurlijk niks mis mee maar het moet niet de spuigaten uitlopen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je Yorkshire Terriër te beginnen, zodat hij zo snel mogelijk dingen oppikt.

Leer je Yorkshire Terriër goed omgaan met mens en dier

Het is uitermate belangrijk om met het hondje op training te gaan zodat deze goed leert omgaan met mensen en zeker ook met andere honden. De hond moet echt leren hoe om te gaan met andere honden en dieren en zichzelf daarbij niet overschatten.

Het is natuurlijk maar een klein hondje maar dat deert de Yorkshire Terriër niet want de hond gaat overal redelijk onverschrokken op af en het formaat van de andere hond maakt daarbij niet uit. Het ras kan goed als gezinshond, ook met wat oudere kinderen, maar dient daarvoor wel goed gesocialiseerd te worden en de kans te krijgen te wennen aan de thuissituatie.

Zorg altijd voor voldoende beweging

De Yorkshire Terriër is natuurlijk maar een klein hondje dus als je niet zo’n groot huis hebt of bijvoorbeeld op een appartementje woont, kan dat prima. Je dient er dan wel altijd voor te zorgen dat je hondje nog voldoende beweging krijgt.

Heb je wel een tuin en aardig wat ruimte in huis?Dan kan de hond daar al veel van zijn tomeloze energie kwijt en zijn enorm lange wandelingen niet meer nodig. Wandelen moet natuurlijk wel op zijn tijd voor de nodige ontspanning en om een plasje en poepje te doen maar overdrijf daar niet in. Zeker voor een Yorkshire pup zijn te lange wandelingen niet goed omdat het beestje nog volop in de groei is.

Een Yorkie staat erom bekend dat zindelijk worden niet altijd even eenvoudig noch snel gaat. Belangrijk is dat je volhoudt en de hond beloont als deze het goed doet. Het beestje is slim genoeg om dat te snappen en zal zo sneller zindelijk worden.

Veel aandacht nodig

We zeiden het al: een Yorkshire is een klein hondje met een groots karakter. Onderschat het beestje zeker niet want hij is slim genoeg om bepaalde dingen die niet gewenst zijn juist toch te doen. Het beestje is zelfverzekerd genoeg om van alles te ondernemen en zal daarbij niet snel bang worden.

Zijn omvang kent hij duidelijk niet en er zit zat pit in om zich soms zelfs als een grote hond te gedragen. Goed en op tijd socialiseren, de hond vriendelijk behandelen en ervoor zorgen dat deze voldoende aandacht, beweging en uitdaging krijgt, zijn belangrijk bij het ras. Heel de dag lui op de bank liggen is echt niks voor de Yorkshire Terriër.

Consequente en positieve opvoeding

Zorg voor voldoende uitdaging, doe spelletjes met je hond en varieer daar zoveel mogelijk in zodat deze niet gaan vervelen. De hond is dermate intelligent dat hij een spelletje snel door zal hebben en dan andere dingen gaat doen

Hij is zeer behendig, ook als het om beweging gaat en gehoorzaamt prima zolang je als baasje consequent bent in de opvoeding en training en veel positieve aandacht geeft. Met je hond een hondenparcours doen zal de Yorkie ook erg leuk vinden.

Leer de hond reeds als pup zoveel mogelijk aan

De hond is niet zo graag lang alleen en houdt erg van aandacht. Een Yorkie opvoeden is niet eens zo ingewikkeld maar zorg ervoor dat de hond zich gewaardeerd en geliefd voelt. De hond heeft een vrij langharige vacht die de nodige verzorging moet krijgen.

Wen je hondje daar ook van jongs af aan al aan zodat hij niet tegenstribbelt als je hem op latere leeftijd borstelt. Dit is tevens een manier van aandacht die je kunt gebruiken om de vacht te verzorgen er ervoor te zorgen dat je hondje zich geliefd voelt. Op die manier heb je er een geweldig, kleine kameraad voor het leven aan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!