Home | Het trimschema van jouw Yorkshire Terriër

Het trimschema van jouw Yorkshire Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Yorkshire Terriër in huis haalt, is het belangrijk dat je je realiseert dat je met een hondje te maken krijgt dat een lange vacht heeft die regelmatig verzorging nodig heeft.

Veel daarvan kun je zelf doen maar het is zeker ook verstandig om met je huisdier naar de trimsalon te gaan. Daar kunnen ze je hond een kapsel aanmeten dat bij het dier past en ook nog eens praktisch is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Vacht van de Yorkshire Terriër

De vacht van de Yorkshire Terriër is langharig. Als je ervoor kiest deze lang te houden, is er veel vachtonderhoud nodig. De lange haren van je kleine leeuw groeien namelijk evenwijdig aan het lichaam helemaal tot op de grond. Deze lange haren kunnen snel klitten en er blijft natuurlijk ook gemakkelijk vuil tussen zitten.

Zorg er daarom voor dat je ze goed kamt en ook af en toe wast. De meeste mensen kiezen ervoor de vacht kort te laten knippen zodat deze makkelijker te onderhouden is en je hondje er geen last van heeft bij het lopen en zien.

Een trimschema voor je Yorkshire Terriër gebruiken

Als je je Yorkshire Terriër laat knippen en trimmen, is het verstandig dit bij een trimsalon te laten doen. Hier maken ze gebruik van een zogenaamd trimschema. Een dergelijk schema wordt niet alleen gebruikt voor een Yorkshire Terriër maar voor allerlei hondenrassen. In een trimschema wordt het volgende opgenomen:

 • De lijnen en hoeken die in de vacht van de hond moeten worden aangebracht;
  De vachtlengte die moet worden aangehouden;
  De techniek die wordt gebruikt bij het trimmen van het dier.

In de trimsalon worden natuurlijk verschillende rassen getrimd. Dit betekent dat er ook per ras en tevens voor kruisingen verschillende trimschema’s worden gehanteerd.

Er zijn verschillende soorten kapsels mogelijk voor een Yorkshire Terriër waaruit je kunt kiezen maar als je iets heel anders wilt, kun je dat uiteraard ook aangeven in de trimsalon.

Let op: De verzorging van jouw Yorkshire Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Ga zelf op zoek naar een goed trimschema

Als je zelf een beetje handig bent met een schaar en borstel, kun je er natuurlijk ook voor kiezen je Yorkshire Terriër zelf te trimmen. Als je precies wilt weten wat belangrijk is om op te letten en ervoor te zorgen dat je een goed en netjes getrimde Yorkshire Terriër krijgt, kun je online ook op zoek gaan naar een passend trimschema.

Deze zijn er voor tal van rassen te vinden. Soms kun je ze downloaden of het schema (tegen een kleine vergoeding) aanvragen. Zo weet je ook zeker dat je hond een mooie coupe krijgt.

Hoe verzorg je de vacht van je Yorkshire Terriër het beste?

Voor veel mensen geldt dat ze niet alle dagen tijd hebben om de vacht van hun langharige Yorkshire Terriër te verzorgen. Besteed jij je tijd liever aan wandelen en spelen met je huisdier? Daar is natuurlijk niks mis mee maar het is ook belangrijk dat de vacht zonder klitten blijft en niet te lang wordt.

Het is in dat geval raadzaam gemiddeld eens per kwartaal met je Yorkshire Terriër naar de trimsalon te gaan om deze een kort koppie aan te laten meten. Als de vacht veel korter is, heeft het dier minder kans op klitten en blijft er minder vuil in hangen. Regelmatig borstelen blijft natuurlijk ook dan nog nodig maar dit neemt niet zoveel tijd in beslag als bij een lange vacht.

Wat voor materialen heb je nodig voor de vachtverzorging van je Yorkshire Terriër?

Als je de vacht van je Yorkshire Terriër goed wilt verzorgen, heb je daarvoor het volgende nodig:

 • Een goede borstel en kam;
 • Strikjes of een bandje om het haar uit de ogen van het dier te kunnen houden;
 • Goede en milde hondenshampoo;
 • Een trimschema zodat je weet welke look bij het dier past;
 • Een goede en zachte handdoek en eventueel een föhn.

Wanneer je de hond eerst wast, spoel de shampoo dan altijd goed uit zodat er geen restjes achterblijven. Deze kunnen mogelijk voor irritatie op de huid van het dier zorgen. Droog je hondje na het wassen goed af of gebruik een föhn. Zorg ervoor dat deze niet te warm staat want dat kan zeer doen. Als je hond eenmaal droog is, borstel dan voorzichtig alle klitten uit de vacht.

Leer je Yorkshire Terriër zo jong mogelijk aan vachtverzorging wennen

Het is het handigste als je je Yorkshire Terriër reeds als pup leert wennen aan het verzorgen van de vacht. Zo weet de pup dat dit er gewoon bij hoort en levert het borstelen, wassen en trimmen ook op latere leeftijd weinig problemen op. De hond belonen als deze het goed doet is aan te bevelen want zo leert het dier het snelste wat de bedoeling is.

Als je je huisdier iedere dag ongeveer op dezelfde tijd borstelt weet deze ook na verloop van tijd wanneer het zover is. Veel honden kennen dit snel en zullen er zelfs al voor klaar gaan zitten.

Leer alles over de verzorging van jouw Yorkshire Terriër

Wil je ontdekken hoe je jouw Yorkshire Terriër zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zelf doen of naar een trimsalon gaan

Als je met je huisdier naar de trimsalon gaat, ben je ervan verzekerd dat je hond een goede behandeling krijgt en het resultaat een leuk kapsel zal zijn dat bij het dier past. De bezoekjes betekenen natuurlijk wel iedere keer extra uitgaven.

Mits je hond het toelaat en je het zelf wilt doen, kun je deze ook zelf trimmen. Kijk daarvoor altijd eerst goed de kunst af in de trimsalon en koop de juiste materialen om het dier vakkundig te kunnen knippen.

Waar kun je terecht voor advies en de juiste verzorgingsproducten?

Je kunt voor goed advies en de juiste materialen terecht bij een trimsalon of een dierenspeciaalzaak. Bespaar nooit op de producten die je aanschaft voor de vachtverzorging van je huisdier. Geef liever wat meer uit zodat je goede producten hebt die veilig voor de hond zijn en waarmee je een gewenst resultaat behaalt.

Zo levert de juiste verzorging geen problemen op en ziet je Yorkshire Terriër er altijd tiptop en netjes verzorgd uit.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

 • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!