Home | Het trimmen of knippen van jouw Yorkshire Terriër

Het trimmen of knippen van jouw Yorkshire Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Yorkshire Terriër is een langharige hond, daarover bestaat geen twijfel. De haren blijven doorgroeien bij dit ras en reiken al snel helemaal tot op de grond. Om te voorkomen dat het hondje er dan over struikelt, is het verstandig de vacht met regelmaat te laten trimmen.

Hiervoor kun je zelf de schaar ter hand nemen of ervoor kiezen met je Yorkshire Terriër naar de trimsalon te gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Intensieve vachtverzorging nodig

De Yorkshire Terriër heeft een zachte vacht die als een soort fluweel aanvoelt. De haren hangen netjes naar beneden, zowel op het lijf als op de kop van het dier. Om ervoor te zorgen dat de vacht tiptop in orde blijft, kun je zelf als baasje al veel doen.

Dit is een punt waarmee je zeker rekening dient te houden als je een Yorkshire Terriër aanschaft. Niet alle honden hebben evenveel vachtverzorging nodig maar deze is bij een Yorkshire Terriër zeker intensief te noemen.

Goed borstelen

Het is om te beginnen erg belangrijk dat je de langharige vacht van je huisdier iedere dag goed borstelt. Dit doe je om er alle vuil en viezigheid die het beestje van buiten heeft meegenomen, eruit te halen voordat dit voor irritatie op de huid kan zorgen.

Het is daarnaast ook erg belangrijk om goed te borstelen om zo alle klitten eruit te halen. Klitten ontstaan snel in een lange hondenvacht en om te voorkomen dat ze vervilten en pijn gaan doen bij de hond, borstel je deze er iedere dag uit.

Let op: De verzorging van jouw Yorkshire Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kies voor goede vachtverzorgingsproducten

Voor een goede verzorging koop je borstels die bij de vacht van de Yorkshire Terriër passen. Er zijn veel soorten te koop dus het is niet altijd even eenvoudig om de beste keuze te maken.

Kom je er zelf niet goed uit? Informeer dan bij de dierenarts, de dierenspeciaalzaak of de trimsalon welke vachtverzorgingsproducten het beste bij je Yorkshire Terriër passen. Bespaar nooit op de producten maar koop wat goeds. Hiermee kun je niet alleen de vacht goed en netjes verzorgen en weet je zeker dat je je viervoeter geen pijn doet.

De vacht wassen

Je kunt er ook voor kiezen om de vacht van je Yorkshire Terriër regelmatig te wassen, bijvoorbeeld als deze erg vies is. Zeker als je een witte Yorkshire Terriër hebt, is zo nu en dan wassen wel nodig. Overdrijf hier zeker niet in want veelvuldig wassen droogt de huid van de hond uit.

Je kunt de vacht er natuurlijk wel lekker fris mee wassen. Gebruik altijd een goede hondenshampoo die mild is voor de huid en de haren van het dier. Spoel de vacht goed uit, droog de haren met een zachte handdoek en föhn ze, indien gewenst, verder droog. Zorg ervoor dat de föhn niet te heet is en kam daarna de vacht netjes door zodat alle klitten eruit zijn.

Langharig kapsel op shows

Dit zijn allemaal handelingen die je als baasje zelf bij je hond kunt doen. Het is belangrijk dat je je hond van jongs af aan leert wennen aan het trimmen, borstelen en wassen. Zo weet je huisdier dat het er gewoon bij hoort en levert het geen problemen op. Je mag je hond uiteraard altijd belonen als deze het goed doet.

Yorkshire Terriërs met lange haren zie je vaak op shows terug. Als je de hond vooral als gezelschap hebt en niet aan shows deelneemt, kiezen veel mensen ervoor de haren regelmatig te laten kortwieken.

Praktische voordelen van een kortgeknipt kapsel

Het laten trimmen heeft een aantal praktische voordelen. Zo kan de hond met een kortgeknipt kapsel niet meer over zijn eigen lange haren struikelen. Bovendien kan de hond, wanneer de haren op de snuit worden geknipt, ook beter zien omdat ze niet meer voor de ogen hangen.

Dit probleem wordt door veel mensen ook opgelost door een strikje of een bandje erin te doen. Dit is iets dat je bij dit ras veelvuldig ziet. Wanneer je niet zoveel tijd hebt om de hond regelmatig te borstelen, is het ook handig om deze zo eens in de drie tot vier maanden een kort kapsel aan te laten meten.

Dit wil niet zeggen dat de vacht geen verzorging nodig heeft maar wel wat minder. Naarmate de haren weer flink lang worden, dien je deze meer te borstelen om de klitten eruit te halen.

Leer alles over de verzorging van jouw Yorkshire Terriër

Wil je ontdekken hoe je jouw Yorkshire Terriër zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Gebruik een trimschema dat speciaal voor een Yorkshire Terriër is

Als je zelf een beetje handig bent met een schaar en kam en je hond het toelaat, kun je er voor kiezen deze zelf te trimmen. Er zijn speciale trimschema’s voor Yorkshire Terriër te vinden waarin het volgende staat:

  • Techniek die wordt gebruikt bij het trimmen van het dier;
  • Vachtlengte die moet worden aangehouden bij de Yorkshire Terriër;
  • De lijnen en hoeken die in de vacht van de Yorkshire Terriër worden aangebracht.

Een dergelijk trimschema vind je doorgaans op de site van een rasvereniging. Soms kun je het zo downloaden of een schema aanvragen. Als je het schema goed volgt, wordt je Yorkshire Terriër geknipt zodat het resultaat een prima passende coupe is.

Ga met je huisdier naar de trimsalon

Ook bij de trimsalon wordt gebruik gemaakt van een dergelijk trimschema. Daar worden natuurlijk allerlei hondenrassen getrimd dus voor iedere hond kan het weer anders zijn. In een trimsalon hebben ze veel ervaring met het trimmen en wassen van honden.

Het is daarom altijd een goed idee om daar eens met je Yorkshire Terriër heen te gaan. Zo kun jij de kunst afkijken als baasje maar je mag natuurlijk ook regelmatig daar een bezoekje afleggen met je huisdier.

Leer je hond reeds als puppy wennen aan de trimsalon

Het is belangrijk dat je je Yorkshire Terriër reeds vanaf puppyleeftijd leert wennen aan het trimmen en bezoekjes aan de trimsalon.

Het is nu eenmaal nodig dat de vacht van het dier met regelmaat getrimd wordt dus als je hond zo snel mogelijk leert dat een bezoek aan de trimsalon erbij hoort, zal het dier er weinig problemen mee hebben. Een lekkere snack als beloning hoort er natuurlijk wel bij!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!