Home | Yorkshire Terriër Teacup: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid)

Yorkshire Terriër Teacup: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een standaard Yorkshire Terriër is al geen grote hond maar er is zelfs nog een kleinere variant van dit ras te vinden. Deze versie van het dier staat bekend onder de naam Teacup Yorkshire Terriër.

Dit is echt een heel klein hondje dat met gemak in je handpalm past. Omdat het dier nagenoeg in een kopje kan, heeft het de naam Teacup gekregen. De Yorkshire Terriër is niet het enige hondenras waarbij een dergelijke kleine versie voorkomt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Yorkshire Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Formaat van de Yorkshire Terriër Teacup

Een gewone Yorkshire Terriër heeft een schofthoogte tussen de 23 en 25 centimeter. De Teacup Yorkshire Terriër is een heel stuk kleiner dan zijn grote broer en heeft een gemiddelde schofthoogte tussen de 15 en 18 centimeter.

Het dier is dus met recht heel klein te noemen. Bij een dergelijke schofthoogte hoort natuurlijk ook een beperkt gewicht. De meeste Teacup Yorkshire Terriërs wegen tussen de 900 gram en 1,5 kilo dus dat is niet veel. Je kunt een dergelijk hondje dus met gemak op één hand dragen. Beide varianten van het ras zien er hetzelfde uit, alleen is er een aanzienlijk verschil in grootte.

Voorkomende gezondheidsproblemen bij de Yorkshire Terriër Teacup

Omdat de Teacup Yorkshire Terriër zo klein is, heeft het hondje nog wel eens te kampen met problemen die door de geringe grootte worden veroorzaakt. Deze klachten kunnen ook bij wat grotere honden voorkomen maar je treft ze vooral aan bij kleine speelgoedhondjes.

Bij de Teacup kun je bijvoorbeeld denken aan leverproblemen, waardoor het dier weinig fut heeft en zich slap voelt. Het is bij een klein hondje erg belangrijk dat je het niet te veel voer geeft en de maaltijden netjes over de dag verdeelt. Zo krijgt je hond niet teveel ineens binnen maar behoudt het wel voldoende energie om actief bezig te kunnen zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Yorkshire Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Yorkshire Terriër Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geef je Yorkshire Terriër Teacup de juiste voeding

Het is bij een Teacup Yorkshire Terriër niet alleen belangrijk om het dier op gezette tijden eten te geven maar ook voor goed en voedzaam voer te kiezen. De hond kan natuurlijk geen grote brokken of natvoer wegkrijgen, dus zorg dat je voer haalt dat bij het kleine formaat van het dier past.

Als de Teacup nog maar een puppy is, geef je het dier vier maal per dag een portie eten. Het is daarbij uitermate belangrijk dat je niet teveel ineens geeft. Omdat het maar een klein hondje is, geef je iedere keer een kleine portie.

Geef voer met voldoende proteïnen

De Teacup Yorkshire Terriër is net als zijn grotere broer of zus een energiek hondje dus voldoende bouwstoffen binnenkrijgen is belangrijk. Voer je hondje daarom proteïnerijk voedsel. Een snack op zijn tijd mag best, zeker om het dier te belonen als deze het goed doet.

Zolang je hondje nog een puppy is die volop groeit en in ontwikkeling is, is voedzaam eten erg belangrijk voor het dier.

Voeding voor de volwassen Yorkshire Terriër Teacup

Als je Teacup Yorkshire Terriër eenmaal volwassen is, mag het dier overstappen naar voedsel voor volwassen honden. Houd er daarbij altijd rekening mee dat je voer kiest dat geschikt is voor kleine honden. De Teacup heeft maar een kleine slokdarm en maag dus zorg voor geschikte brokjes die niet te groot zijn.

Drie voermomenten per dag zijn voldoende voor een volwassen Teacup Yorkshire Terriër maar als je hondje aan vier keer gewend is, mag je dat schema ook blijven gebruiken. In dat geval kies je bijvoorbeeld voor een ontbijt, lunch en diner moment voor het dier en geef je het ook een dagelijkse snack.

Leer alles over jouw lieve Yorkshire Terriër

Wil je álles leren over jouw Yorkshire Terriër? Bekijk dan ook het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hart- en luchtwegproblemen bij de Yorkshire Terriër Teacup

Naast problemen met de lever, heeft een klein hondje zoals de Teacup Yorkshire Terriër te maken met andere gezondheidsproblemen die door de geringe grootte van het beestje kunnen worden veroorzaakt.

Het hondje heeft een vrij smalle luchtpijp waardoor het dier niet zo goed tegen sterke luchten kan en er extra gevoelig voor is. Het hondje heeft daardoor wel eens luchtwegproblemen zoals benauwdheid.

Gebitsproblemen en een kleine blaas

De meeste hondenrassen hebben gebitsproblemen en daarop vormt de Teacup Yorkshire Terriër geen uitzondering. Het is daarom uitermate belangrijk om het gebit van het hondje goed te verzorgen. Als je hond het toelaat kun je het gebit reinigen maar harde brokjes of een kauwstick kunnen ook goed helpen.

Omdat een Teacup Yorkshire Terriër zo klein is, heeft het hondje maar een kleine blaas. Dit betekent dat er maar kleine plasjes kunnen worden opgeslagen en je vaak met het dier een korte wandeling moet maken om ongelukjes te voorkomen.

Karakter en verzorging van de Yorkshire Terriër Teacup

De Teacup Yorkshire Terriër is het kleinere evenbeeld van zijn grote broer of zus. De hond heeft hetzelfde karakter en dat betekent dat het een klein, doch pittig hondje is. Het is een hondje met veel energie dat graag actief bezig is, maar je dient er als baasje natuurlijk wel rekening mee te houden dat het maar een klein dier is.

Overdrijf niet met beweging maar ook niet met de uitdaging die je aanbiedt. Het dier is intelligent en kan prima puzzels oplossen of spelletjes samen met zijn baasje doen. Zorg ervoor dat je Teacup Yorkshire Terriër altijd zo jong mogelijk gesocialiseerd en getraind wordt.

Het mag dan maar een klein hondje zijn, temperament zit er genoeg in en het is belangrijk dat de eigen wil van het dier niet de overhand krijgt.

Geen hondje voor bij kleine kinderen

Hoewel de hond er natuurlijk, mede omdat deze echt piepklein is super schattig uitziet, is de Teacup Yorkshire Terriër geen dier om te onderschatten. Zonder de juiste training en socialisatie zal je hond de baas gaan spelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ondanks het feit dat het Teacup Yorkshire Terriër er als een speelgoedhondje uitziet dat je het liefste heel de dag wilt knuffelen, is het geen hondje om bij kleine kinderen te houden. Het dier is te fragiel om heel de dag mee rond te sjouwen maar het zit ook niet in zijn karakter om dat prettig te vinden.

Dit levert ook teveel stress op voor het hondje. Het is een prima hondje voor mensen die kleinbehuisd zijn, gezelschap willen en er toch regelmatig een blokje mee om kunnen gaan.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Yorkshire Terriër?

Bekijk dan het Yorkshire Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Yorkshire Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Yorkshire Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Yorkshire Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Yorkshire Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Yorkshire Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Yorkshire Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Yorkshire Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Yorkshire Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Yorkshire Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Yorkshire vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!